неделя, януари 02, 2011

Рицари и пекинези – П. Г. Удхаус

Несравнимият талант на Удхаус при завързването и развързването на особено заплетени годежи с участието на задръстени английски стари ергени и капризни госпожици и този път не го е изоставил, никак даже. Напротив, човекът е дал най-доброто от себе си, за да развеселява хората, които се възстановяват от кулинарните излишества на прословутата коледно-новогодишна нощ излегнати с романче до кухненската печка.

Природата не понася вакуум. Самюъл Марлоу беше чувствителен младеж и в продължение на много месеци сърцето му беше необитаемо, добре пометено и излъскано, с приветствен надпис „Добре дошли” на изтривалката. Това момиче като че ли се втурна вътре и го изпълни.

Има двама-трима ергени, които периодично се сгодяват за една и съща червенокоса мома. Действието, разбира се, се развива основно в провинциално наследствено имение, пълно с автентични доспехи, американски милионери, хладнокръвни ловци на диви животни и икономи със слабост към ненужно сложните планове. Както се вижда, това е обичайната среда, за да стане мега-весело и да бъка от „напълно случайни” смешни недоразумения.

1 коментар:

nana каза...

Ха ха ха -те двамата ,тримата да си направят сдружение и да не се скатават...