четвъртък, септември 11, 2008

Преди студа – Хенинг Манкел

Хенинг Манкел и неговият инспектор Курт Валандер са доста известни на феновете на криминалните романи не само в Швеция, ами и по останалия цивилизован свят. У нас обаче май че е издавана само една книжка от приключенията на Валандер от издателство “Колибри”.
Този път историята ми заприлича на съвременните немски криминалета, но с една съществена разлика – доста по-психарска, по-жестока и без вездесъщия инспектор-хубавец с наресан перчем. (Впрочем, има купища страхотни съвременни немски криминални сериали, в които се залага на загадката и логиката на разкриването, а не на стрелбата и кървищата, и които спокойно може да се дават след ранните новини, обаче по неустановени причини нашенските телевизии проявяват наздравословен инат да ни развличат с подобна качествена европейска продукция.)
А в тази книга някакви религиозни фанатици готвеха нов марш на радикалното християнство по света, като за целта си постилаха пътя с обезглавени жени, които някога са правили аборт. Впоследствие се оказва, че предводителят им съвсем не е луд и просто е имал други цели, които е гонел и чрез посочените овощарски методи. Излезе толкова способен, че си остави и място за поне 2-3 продължения на историята, която без предстоящите обяснения на неясните му досега действия изглежда глуповата и без сериозни мотиви. 100 на 100 това не е най-добрата книга на автора. Но пък може да му се признае, че много умело посажда костилките на страха у читателя, който в един момент вече не е много убеден, че му се чете точно тази книга в тъмна стая преди заспиване.
В прийомите на Валандер, а в тази книга и на дъщеря му Линда, има някаква характерна студенина или може би скандинавска дистанцираност. Инспекторът изглежда постоянно като страничен наблюдател, а не като емоционално впрегнат в разследването. Обикновен разведен чичка с проредяла коса и прилично шкембе, които умее да прави логически връзки между разпокъсаните факти, които са му известни.
Не бих чел продължението. Или поне не скоро. А книгата даже е филмирана и се играе из немските театри. На германците сигурно им харесва да видят, че някой е по-касапин от тях.;)

5 коментара:

Анонимен каза...

Бате, телевизиите не могат да се изхранват, ако пускат продукции, предазначени за потънали в самодоволство театрални критици, радващи се на тихия и спокоен живот в губернята.

Може да не грешиш, нали, но и аз, и ти знаеме кои са шефове. Та що роптаеш за нема нищо, или това е просто резонанс от плантацията.

Тази почти ненавист към немците, също не мога да я разбера. Теб, лично, някой дошъл ли ти е в двора, да те тормози по какъвто и да е начин, за да вееш винаги знамето на антидойча?

А

да не се взема насериозно

Анонимен каза...

хаха, тъкмо очаквах защитникът на алеманците да се появи! и всеки път се хваща ;-)

Стоян Христов каза...

@A
Въпросните немски криминални сериали са наистина хубави и ще се радват на интерес, сигурен съм.

Не съм сигурен защо реши, че безобидните ми весели подмятания по всякакви въпроси касаят конкретно очернянето на фатерланда и злепоставянето на немската нация, култура и език. Забелязвам обаче, че смело газиш из Плитчините на заблудата. Това по никой начин не е лошо и стига да те удовлетворява, мога да ти пожелая попътен вятър там.:)

Deutschland, deutschland ueber alles!;)

@al
Аз бях убеден, че размахвам сака, за да ловя пеперуди, а то буревестник опъна мрежата...

Анонимен каза...

мисля. че утрото е по-мъдро от вечерта.

Анонимен каза...

за протокола: преди около 60 години германците са изръшкали на баба ми бостана :-)